18/9/07

Ο Τρύγος

Το τέλος του Σεπτέμβρη μ’αρέσει πολύ. Ξεκινάει ο τρύγος, και επειδή έχω την τύχη να μένω στα Μεσόγεια, ο αέρας είναι μεθυστικός. Ειδικά νωρίς το πρωί όταν φεύγω και αργά το βράδυ όταν επιστρέφω. Η θερμοκρασία είναι χαμηλή και η υγρασία που υπάρχει, σαν να «σηκώνουν» ψηλά από τα τρυγημένα αμπέλια το άρωμα και να μεθούν όλη τη περιοχή. Μικρή στα Χανιά είχα την ευκαιρία να τρυγήσω και εγώ. Παρακαλούσα να μου δώσουν μεγαλύτερο κοφινάκι γιατί το γέμιζα γρήγορα! Αξέχαστα επίσης θα μου μείνουν τα γλέντια κάτω από τις ελιές όταν σταματάγαμε λίγο το μεσημέρι από τον τρύγο για ξεκούραση……

« Χάντρες χρυσές και ρόδινες στο χώμα απλωμένες
Στάλες γλυκές με άρωμα απ’τη καρδιά βγαλμένες

Δάχτυλα με αγάπη χάιδεψαν του Διόνυσου την Κόρη
Και τους καρπούς της μάζεψαν στο πατητήρι βαλαν πλώρη

Οίνος γλυκός γεννήθηκε από το σφιχταγκάλιασμά τους
Με αρώματα μεθυστικά να ευφράνει τη καρδιά τους»

Οι γεωργοί το μήνα Σεπτέμβριο τον λένε Τρυγητή ή Τρυγομήνα. Ο τρύγος είναι μια από τις πιο δύσκολες και κουραστικές γεωργικές εργασίες, όπως δηλώνει και η φράση «τρύγος, θέρος, πόλεμος», ώστε συχνά γίνεται με τη αλληλοβοήθεια των κατοίκων γειτονικών χωριών περιοχών. H συγκομιδή των σταφυλιών κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και η συγκέντρωσή τους στο πατητήρι, για να γίνουν κρασί από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα έχει γιορταστικό χαρακτήρα –μοιάζει με πανηγύρι.
«Στο κρασί η αλήθεια» [in vino veritas] έλεγαν οι Ρωμαίοι.
Οι Χιώτες ήταν οι καλύτεροι αμπελουργοί της αρχαιότητας μια και σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία τους δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου πρώτος στην Ελλάδα ο Διόνυσος με το γιο του τον Οινοπίωνα. 'Άλλη εκδοχή είναι αυτή που θέλει την εισαγωγή του κρασιού στη χώρα μας από την ξηρά και μάλιστα από τη Θράκη, άλλη, από τη θάλασσα και συγκεκριμένα ή από την Κρήτη ή από τα Μικρασιατικά παράλια με πρώτους εισαγωγείς τους Πελασγούς. Η ονομασία κρασί προέρχεται από τη λέξη κράσις, δηλαδή ανάμειξη. Οι αρχαίοι έπιναν το κρασί τους «νερωμένο» και όχι μόνο με φυσικό νερό αλλά και με θαλασσινό νερό κι έφτιαχναν το «θαλασσίτη οίνο».

Αυτό τον « Θαλασσίτη οίνο» αγάπησα και εγώ και βαφτίστηκα …… Θαλασσινή!

25 σχόλια:

Kaveiros είπε...

Μπραβο στο "νονο " σου!
Ωραιο ονομα!Ωραιο πραγμα
ο τρυγος,ωραιο το κρασι,
ωραιος και ο Διονυσος...
Απαραιτητη στη ζωη μας,
η διονυσιακη διαθεση!
Καλη σου μερα!

ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ... είπε...

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ...ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΝ ΜΕ ΓΙΟΡΤΕΣ.....ΟΠΟΥ ΑΦΘΟΝΟΥΣΕ Ο ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ,ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΕΡΟΣ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...ΓΝΩΣΤΕΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ....ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΣΝ ΣΤ'ΑΦΤΙΑ ΜΟΥ...ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!!! Δεν το ήξερα αυτό με το θαλασσίτη οίνο!!! Ωραίο ονοματάκι διάλεξες... (δεν συνέχισες την ιστορία για την παραγωγή της ρακής!!! lol)

Thalassini είπε...

@ Kaveiros μάλλον δεν ήμουν απολύτος κατανοητή! Μόνη μου αυτοβαφτίστηκα στο blog αυτό ! Επειδή αγαπώ τη θάλασσα πολύ!
Σ'ευχαριστώ πάντως!

@Φαντασιόπληκτε σωστά έφτασαν στ'αυτιά σου όλα αυτά. προτιμώ όμως τις εικόνες που είναι κοντά στη δικές μου αναμνήσεις.
Τη Θαλασσινή μου καλημέρα!

Thalassini είπε...

Λαχανάκι μου βιάζεσαι....
τα ρακοκάζανα είναι τον Οκτωβριο

σε επόμενο ποστ το έχω υπόψη μου κρητικό μου λαχανάκι!

Καλημέρα!

Hliaxtida είπε...

Που μενεις ματια μου εσυ στα Μεσογεια???? αν δεν θες να μου πεις απο δω πες μου στο προφιλ μου...
φιλιιιιι

Μαριλένα είπε...

Exω ένα μπουκάλι μουστο, μου τον έδωσαν την Κυριακη να φτιάξω μουσταλευριά.

Σήμερα μάλλον θα κάνω.
Κερνάωωω, περνα να παρεις.

φιλιά πολλά :)))

Thalassini είπε...

@ Hλιαχτίδα μου σου έστειλα mail!
;)

@Τρελαίνομαι για μουσταλευριά με μπόλικη κανέλα και καρυδάκια από πάνω! Θα σου'ρθω!

ZouZouna είπε...

Κοριτσάκι μου. Πόσα μαθαίνω απο όποιον έχει μεγαλώσει σε επαρχία. σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τις "γνώσεις' που μοιράζεις. Που να δω εγώ τρύγο Φερρών και Φυλής γωνία.........! αχ !

Thalassini είπε...

Netαδελφή, σε επαρχία δεν έχω μεγαλώσει.Τα καλοκαίρια μου όμως ήμουν στο νησί ανάμεσα στις ελιές, στις Πορτοκαλιές και τ'αμπέλια.Στα Μεσόγεια μετακόμισα λόγω γάμου.Αφησα το κλεινόν άστυ και δεν το μετάνιωσα καθόλου!!Φιλιά πολλά!

ZouZouna είπε...

..λίγο είναι τα καλοκαίρια να τα περνάς στην εξοχή και το ίδιο είναι να πηγαίνεις Βικτώρια-Βουλιαγμένη?... οσο για τώρα, ΔΕΝ αποχωρίζομαι το κέντρο και το ξέρει όλος ο κόσμος! κι όσοι μ' αγαπάνε, δεν τολμάνε να μου φέρουν αντίρηση για ... "μετακομισεις" στα εξωτικά....χα! τι μου θύμισες. Ξέρεις πότε είδα μηλιά πρώτη φορά? εννοώ το δένδρο. στα 35 μου !!. στην Σουηδία που είχα πάει σε μια φίλη που μένει εκεί. Δεν έβγαινα απο το αυτοκίνητο, όπου και αν με πήγαιναν. Πατώ μόνο άσφαλτο! χώμα δεν πιάνω (γάντια για τις γλάστρες), χάνω ή κερδίζω δεν ξέρω......καλά είναι εδώ.

Paranoia είπε...

Ο τρύγος ιεροτελεστία, αλλά ο Σεπτέμβρης μου φέρνει θλίψη...

βασίλης είπε...

Πολύ καλοί οι στίχοι σου για τον τρύγο θαλασσινή μου ομορφιά. Και δεν ήξερα για το θαλασσινο νερό στο κρασί. Ήξερα για το νερωμένο αλλά όχι για το θαλασσινό. Εντυπωσιακό. Να σε δω να τρυγάς και να πατάς σταφυλια και τι στον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Θαλασσινή...
Παλιότερα έχω κάνει προσπάθεια να τρυγίσω κι εγώ,όταν ήμουν διακοπές στη Κρήτη...Βαριά δουλειά όμως και παρέδωσα τα όπλα...
Πήρα το θάρρος να σου γράψω,από την κοινή γνωστή μας Ηλιαχτίδα...
Τα φιλιά μου...
Γωγώ...

Thalassini είπε...

@Φιόρο μου και εγώ παλιά στεναχωριόμουν όταν έμπαινε ο Σεπτέμβρης γιατί σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού και της ανεμελιάς....τώρα που μεγάλωσα όμως (!) μου αρέσει τρομερά αυτ΄΄η η αλλαγή στα φύση το φθινόπωρο... σαν να χρυσαφίζει!

Thalassini είπε...

@ Γωγώ μου καλώς ήρθες!Αφού έχουμε και κοινή γνωστή την Ηλιαχτίδα τι να πω! Αλλά και να μην την είχαμε το "σπιτικό" μου είναι ανοιχτό.
Προσπάθησες να τρυγίσεις στην Κρήτη λοιπόν! Μήπως είσαι πατριωτάκι;Είναι όντως κουραστικό αλλά και πολύ όμορφο ταυτόχρονα!Αισθάνομαι όμως οτι τα τελευταία χρόνια έχει χάσει ένα κομμάτι από την αξία του μια και ο τρύγος δεν
γίνεται στην πλειοψηφία του από τους ιδιοκτήτες αλλά από άλλους που δεν έχουν πονέσει το αμπέλι.... οι ανάγκες των καιρών βλέπεις!
Καλό σου βράδυ!

@ Πορτοκάλη είδες; Και θαλασσινό κρασί ... κάτι με κυνηγάει αυτό το πράγμα να δω τι θα κάνω που δεν έχω στα πάτρια εδάφη ούτε μισή ρίζα αμπελιού! Εχω όμως κάτι στο μυαλό μου και σπύντομα θα σου στείλω και μαιλ γιατί θέλω να σε ρωτήσω κάτι.Η Ηλιαχτίδα μας είνα ενήμερη οπότε θα έρθει και η σειρά σου!

Καλό βραδάκι!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
Πολύ όμορφο ποστ, εξαιρετική και η φωτογραφία με τα κοφίνια αλλά και οι εν γένει πληροφορίες.
Αααα, είχαμε πάει τα παιδιά μικρά στην Οινόη σε πετητήρι παραδοσιακό. Δεν είχα ξαναδεί. Είναι μοναδικές εικόνες αυτές του τρύγου.
΄Ελα, να πάρουμε από ένα κοφινάκι και φύγαμε

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

diavatis είπε...

Θαλασσινή μου στην Κρήτη δεν έχω πάει ποτέ, μέσω όμως από το blog σου νομίζω ότι κάτι θα μάθω...
ωραίος ο τρύγος...
πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω να το κάνω...
από κρασί βέβαια αυτό που πίνω (όταν πίνω) είναι ημίγλυκος ροζέ...
την καλημέρα μου:)))

Thalassini είπε...

@ Γλαρένια μου πάμε πάλι; Ετσι για λίγο να πάρουμε λίγο μυρωδιά από μούστο!

Φιλια!

@Διαβάτης συχνά πυκνά κάνω αφιερώματα στο νησί μου.Δεν μπορώ αλλιώς!! Σου εύχομαι να πας κάποια στιγμή! Τη Θαλασσινή μου καλημέρα!

prophet81 είπε...

"Βάλσαμο" στα χείλη των κουρασμένων και των πικραμένων! Αφετηρία για αναμνήσεις, συναισθήματα, έρωτες, χωρισμούς, αμπελοφιλοσοφίες, σμίξιμο με την παρέα...
Όπως λέει και ο Σωκράτης:
"Κάνω τις αμαρτίες μου, να 'χω να μετανιώνω
να λέω πως παραφέρομαι, μαζί μου να θυμώνω...
Κρασάκι μου συγχώρα με που σε κακολογάω
με πιάνει μαύρη ταραχή όταν σε συναντάω"
Ταξιδιάρικο και λιγάκι μελαγχολικό το αρθράκι γιατί μου ξύπνησε ανανμήσεις :)
Την καλημέρα μου και πολλά φιλιά στα μούτρα...

purple είπε...

Πολυ μου αρεσουν οι μυθοι! και το ονομα σου!!!
θαλλασινη καλημερα σου στελνω

Thalassini είπε...

White prophet καλώς ήρθες!
Ωραίο το ποιηματάκι του.... Σωκράτη;;!!

καλημέρα θαλασσινή

Thalassini είπε...

Ευχαριστώ Μενεξεδένια μου!
τη θαλασσινή μου καλημέρα και σε σένα!

prophet81 είπε...

Του Σωκράτη Μάλαμα εννοώ :)

Thalassini είπε...

ok!! Δεν το έχω ακούσει το τραγούδι :)